ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ    
ЗА НАС    
КОНТАКТИ    
СНИМКИ    
ЕРАЗЪМ+    
COVID -19    
ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ - БЮРО РАДЕЦКИ ООД
ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ - ЕВРОКОМПАС ЕООД
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ПРОГРАМИ
НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ОТ ВАС
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
ПЛАЩАНЕ и БАНКОВИ СМЕТКИ
ЕКИП
ТИХОМИР ДИМИТРОВ
ИЗБРАНО ОТ ЕКСКУРЗИИТЕ
СНИМКИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ЕКСКУРЗИИ
ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ
НАШИЯТ ПРОЕКТ
ПОКАНА за участие в курсове за квалификация
ПЛАН за съвместна работа (Common Joint Plan)
СТРУКТУРЕН КУРС (Structured course)
КУРС ЗА НАБЛЮДЕНИЕ (Job Shadowing course)
РЕЗУЛТАТИ
ОП Иновации и конкурентоспособност - BG16RFOP002-2.073
Подкрепа на микро и малки предприятия - БЮРО РАДЕЦКИ ООД - Договор №BG16RFOP002-2.073-14867-C01
Обща стойност: 3799,00 (3229.15 европейско и 569.85 национално финансиране)
ОП Иновации и конкурентоспособност - BG16RFOP002-2.073
Подкрепа на микро и малки предприятия - ЕВРОКОМПАС ЕООД - Договор №BG16RFOP002-2.073-14865-C01
Обща стойност - 10 000 лева (8500 европейско и 1500 национално финансиране)
ОП Иновации и конкурентоспособност - BG16RFOP002-2.092
Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент,
за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 - БЮРО РАДЕЦКИ ООД
ОП Иновации и конкурентоспособност - BG16RFOP002-2.092
Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент,
за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 - ЕВРОКОМПАС ООД
НАКЪДЕ В СЪБОТА И НЕДЕЛЯ
НАКЪДЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ
КАКВИ ПРЕХОДИ
КАКВИ МАРШРУТИ
БЪЛГАРСКИТЕ ПЛАНИНИ
ПЛАНИНИТЕ НА БАЛКАНИТЕ
ПЛАНИНИТЕ ПО СВЕТА
ПЛАНИНСКИТЕ ПЪРВЕНЦИ
ВИСОКИТЕ ПЛАНИНИ
изкачвания и траверси
ЗИМНАТА ПЛАНИНА
СКИ - ТУРИНГ
СКАЛНИ МАРШРУТИ
ВИА-ФЕРАТИ
в България и по света
ВОДОПАДИ И КАНЬОНИ
КУРСОВЕ И ОБУЧЕНИЯ
по планинарство
НАУЧНОПОПУЛЯРНИ
НОЩНИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ
ЗА УЧЕНИЦИТЕ
ДЕТСКА ПЛАНИНАРИЯ
ЕКСКУРЗИИ
КОНГРЕСЕН ТУРИЗЪМ
.
НОВА ГОДИНА
.
ПЛАНИНСКИ ВОДАЧИ покриват световни стандарти в проект по програмата ЕРАЗЪМ+
COVOD-19
ЕДНОДНЕВНИ
ДВУДНЕВНИ
ТРИДНЕВНИ
3-ти март
3-6 май - Великден
1-ви май
6-ти май - Гергьовден
24-ти май
6-ти септември
22-ри септември
Коледа
Нова година
ЛЕКИ
ДИНАМИЧНИ
ТРУДНИ
ЕКСТРЕМНИ
ЗА НАЧИНАЕЩИ
ЗА СРЕДНО-НАПРЕДНАЛИ
ЗА НАПРЕДНАЛИ
ЗА ОПИТНИ
РИЛА
ПИРИН
РОДОПИ
СТАРА ПЛАНИНА
СРЕДНА ГОРА
ПЛАНИНИТЕ ОКОЛО СОФИЯ
ПЛАНИНИТЕ НА КРАИЩЕТО
ОСОГОВО
БЕЛАСИЦА
СЛАВЯНКА
ОГРАЖДЕН-МАЛЕШЕВСКА- ВЛАХИНА
СТРАНДЖА И САКАР
ВИТОША
ВСИЧКИ БАЛКАНСКИ ПРОГРАМИ
ОЛИМП
ДИНАРСКИТЕ ПЛАНИНИ
ПРОКЛЕТИЯ (Динарски планини)
ДУРМИТОР (Динарски планини)
КАРПАТИТЕ
АЛБАНИЯ
БОСНА И ХЕРЦОГОВИНА
ГЪРЦИЯ
ГЪРЦИЯ - ПЛАНИНИТЕ НА ОСТРОВИТЕ
КОСОВО
МАКЕДОНИЯ
РУМЪНИЯ
СЛОВЕНИЯ
СЪРБИЯ
ТУРЦИЯ
ЧЕРНА ГОРА
ХЪРВАТСКА
АМЕРИКА
АКОНКАГУА - първенецът на Америка
КУБА - Сиера Маестра (Пико Туркино - 1974) и националните паркове
ПЕРЛИТЕ НА ВЕНЕЦУЕЛА
ПЕРУ
АФРИКА
АТЛАСКИТЕ ПЛАНИНИ
КИЛИМАНЖАРО
СИМИЕМ
МАУНТ КЕНИАН
ПЛАНИНАТА МЕРУ
АЗИЯ
АРАРАТ
ЕРДЖИЕС
ХИМАЛАИТЕ
МАЛАЙЗИЯ
ЙОРДАНИЯ
ЕВРОПА
ОЛИМП
АЛПИТЕ
КАВКАЗ
ЮЛИЙСКИТЕ АЛПИ
ПИРИНЕИТЕ
КАРПАТИТЕ
ТАТРИТЕ
ДИНАРСКИТЕ ПЛАНИНИ
КАНАРСКИТЕ ОСТРОВИ
АЗОРСКИТЕ ОСТРОВИ
ОСТРОВ МАДЕЙРА
СИЦИЛИЯ
КОРСИКА
САРДИНИЯ
ИСЛАНДИЯ
РУСИЯ
МОН БЛАН
ОКЕАНИЯ
ПРЕХОДИ СЪС СНЕГОХОДКИ
ПРЕХОДИ СЪС СКИ – ски туринг
ДИНАМИЧНИ ЗИМНИ ПРЕХОДИ
ТРУДНИ И ЕКСТРЕМНИ
ВСИЧКИ ЗИМНИ
ЕКСКУРЗИИ в СТРАНАТА
ЕДНОДНЕВНИ
ДВУДНЕВНИ
ТРИДНЕВНИ
Възрастова група 1-3 клас
Възрастова група 4-6 клас
Делови пътувания в страната и чужбина
Организация на конференции, семинари, кръгли маси
Обучения
За проекта 


26 Септември 2012
ДОЛОМИТИТЕ 2012

25 Септември 2012
КАРПАТИТЕ - МОЛДОВЯНУ и НЕГОЮ 2012

06 Август 2012
ФРЕНСКИТЕ ВОГЕЗИ, БАВАРИЯ И ТИРОЛ

06 Август 2012
ДУРМИТОР 2012

19 Май 2012
КАНАРСКИ ОСТРОВИ 2012


НАЧАЛОновиниФРЕНСКИТЕ ВОГЕЗИ, БАВАРИЯ И ТИРОЛ


ФРЕНСКИТЕ ВОГЕЗИ, БАВАРИЯ И ТИРОЛ  06 Август 2012 г.

Както повечето пътувания на запад от България всичко започва малко мудно. Пътя е все така прав и еднообразен. А покрай магистралата Ниш – Любляна няма върху какво да ти се спре окото – нажежени поля, мътно синьо небе и мараня.
Групата обаче е с приповдигнат дух.... С членовете на клуб „Теменуга” ни предстои едно дълго, разнообразно и малко нестандартно пътуване, крайната цел на което е малко популярната, но китна планина Вогези и красивите градчета на Елзас.
...Но първо – Любляна. След една прохладна вечер в Словенската столица се отправихме към Залцбург – града на Моцарт. Уви, освен неприятният ситен дъжд и ниски облаци, друга по неприятна новина развали доброто ни настроение. По пътя за Залцбург беше паднала огромна каменна лавина, а движението беше отклонено през високият планински проход Обертауерн. Това се оказа пагубно върху програмата ни в града на известният австрийски композитор. Уви! Ще го оставим за друг път.. Въпреки това обаче пътят през прохода ни възнагради с първите ни красиви гледки към Алпите, а времето взе да се оправя. И като повлече крак, от сега на татък, хубавото, макар и малко топло време беше с нас до края. В ранният следобед бяхме на прага на музея на Сваровски. Тук след увлекателната беседа се потопихме в света на кристалите. И то какви! Цели стени покрити с кристали, кристални стаи, музикални инструменти, музика, светлинни ефекти....магия! Трудно е да се опише видяното и усетеното в музея. На излизане след като се полутахме в лабиринта на Сваровски и напазарувахме от сувенирният магазин се щракнахме за спомен пред Великана - пазител на всички тези съкровища. Вечерта се отдадохме на заслужена почивка в красивото алпийско градче Инсбрук. Не пропуснахме да видим и забележителностите му – моста на река Ин, Златният покрив, Катедралата, Кралската църква.. А после бири, немска кухня, бири..
Рано сутринта на Еньовден не можахме да намерим росни ливади да се отъркаляме за здраве, но решихме това да свършим на ледника под най-високият връх на Германия – Цугшпитце. Железницата, която преминава в недрата на целият планински масив и излиза до най-големият ледник в Германия ни отведе до съвсем различен свят. От алпийските поляни на Гармиш се озовахме в един хаос от върхове и облаци. Последни няколкостотин метра лифт и финална кратка виа ферата. Ето ни на най – високата точка на Германия. Върха всъщност първоначално е бил масив с три връхчета, най-високият от които е взривен за да се направи метеорологична станция, хижа и поща. Сега към този комплекс, до който стигат 2 лифта, са добавени и музей и най-високата бирария в Германия. На здраве! А това беше само началото на деня! След като слязохме с панорамният лифт към голямото алпийско езеро Айбзее се отправихме към замъците на Людвиг II. Разкоша в Рококо и невероятните фонтани са заобиколени от красив парк в който туриста може да се натъкне на невероятни неща – изкуствена пещера с и водопад на електричество, Марокански павилион, ловна хижа с живо дърво в нея... Като в света на приказките. И не случайно – следваща цел ни е Нойшванщайн. Един от най-известните замъци в Европа и емблема на Дисни. Карети с расови коне качват туристите до замъка, който се намира на около 40 минути пеш от градчето Хоеншвангау. Самият замък е като излязъл от приказка... След дългия ден се отправихме за почивка към Оберстдорф. Днес ще достигнем нашата цел – Вогезите. Преди това обаче минаваме през швейцарските градове Цюрих и Базел. В Цюрих, след разходката край езерото, посещаваме катедралите Фраумюнстер и Гросмюнстер. Разходка из старите улички и на път! Базел ни посреща с дълбоко синьо небе. Красивата му катедрала свети в червено на фона на залязващото слънце. Кметството, Театъра, фонтани и китни стари улички. Впечатления, впечатления.. След още няколко километра сме в вече в Франция в подножието на „нашата” планина. Спим в красивото Елзаско градче Молюз. Тук ни посрещнаха нашите местни водачи, които се погрижиха за гладкото и приятно протичане на престоят ни в Елзас.
Днес е големият ден – преходите във Вогезите започват. Първа жертва на групата е най-високият връх в планината Гран Балон. От тук, въпреки леко облачното време, се откри необятна гледка към цялата планина, виждаше се дори Шварцвалд. Последва обяд с традиционни местни ястия, а деня завърши с преход до младежката хижа Маркщайн. Приятно изненадани бяхме от вкусната храна и гостоприемство на близката ферма с еко-подукти. Поляните около хижата осеяни с диви ягоди се оказаха любимо място за разходка на местните диви кози! На сутринта, групата направи най-сериозният преход за програмата – „По пътя на върховете”. След преход по билото през върха Райнкопф всички се качиха на панорамният и никак не лек връх Хьонек. Вечерята отново беше с традиционна за района храна. Трябваше добре да починем след изморителният ден, а на сутринта ни чакаше лежерна разходка, около перлите на Вогезите – езерата Бланшмер, Лонжмер и Жерардмер. Езерото Бланшмер ни посрещна с прекрасно време и след плаж, разходки и пикник край брега се отправихме към Лонжмер. Тук по смелите се окъпаха в бистрите води на езерото а останалите разгледахме красивата църква разположена на самият му бряг. Следобеда прекарахме в градчето Герардмер и едноименното езеро – място само за разходка с лодка или пеш. Следващият ден беше посветен на културна програма в подножието на планината. Започнахме, обаче от красивото езеро Лак Бланк. Целта на групата беше скалисто връхче над него, от което се открива спираща дъха панорама към езерото. След пикника за обяд край езерото се отправихме към Колмар. Туристическото влакче ни разходи из центъра на града, а след това свободно време за разходки и пазар... И пак катедрали, мостове, музеи. Атмосферата тук е някак „по – така” Китни къщи, стени със сантрачи, боядисани в разнообразни меки цветове – всичко украсено с цветя. Канали и мостчета, тесни улички и пак цветя и цветя.. Някак неусетно мина времето тук, а ние се отправяме към красивото село Регвир, разположено всред безкрайните лозя на Елзас. Разбира се нямаше как да не се посети местна винарска изба и да се опитат вината с които е известен този район. Цялото селце е туристическа атракция със своите винарни, сладкарници, магазини за шоколад и разбира се щъркели. Щъркелът е символ на Елзас и основното му препитание са... туристите. Птиците които са привикнали дори да зимуват по тези места, не се свенят да си „изпросят” по някое парче хляб или солета от туристите и дори взимат от ръка!
За съжаление това беше последният ни ден в Елзас и Вогезите, но програма далеч не беше свършила. На следващият ден посетихме една от най-малките но със сигурност най-богати страни в Европа – Лихтенщайн. Столицата Вадуц ни посрещна с жега и разветият флаг на страната от кулата на Замъка Вадуц – явно принца си беше вкъщи. Градът е не по голям от Банско, но прави впечатление изключително интересната му, модерна архитектура, множеството скулптори и модерни сгради....и швейцарските цени разбира се! От тук се отправяме към необятното ледниково езеро Ахензее, близо до Инсбрук. Пътят ни минава през безброй тунели – 8 км, 10 км, 12 км, 9 км, просто нямат край. На следващата сутрин някой проспахме „Джулай монинг”, други не, но пък всички се отправихме към една от най-големите атракции на Австрийските Алпи – Гросглокнерхоентауреналпенщрасе – пътят се оказа по дълъг от името си, но пък си заслужаваше. Автобусът се озори докато премине по безчетните серпентини които се качват до 2500 метра до панорамната площадка на Еделвайсщпитце. И то каква! С гледка към Гросглокнер, Гросвендигер, към самият път и с бирарията под нея, просто не и се тръгваше! Очакваше ни обаче още по-красива гледка от панорамната площадка до Франц – Йозеф Хюте. Въпреки черните области които се бяха сгъстили над ледника Пастерцее, времето се смили над нас и ни възнагради с панорама към първенеца на Австрия – Гросглокнер, ледника Пастерцее, езерата под него и околните върхове. За финал след разглеждането на посетителският център на националният парк снимахме и мармоти.
Беше време от Австрийските да се прехвърлим към Юлийските алпи и езерото Блед. Рано сутринта посетихме замъка Бледски град, но напразно се взирахме към Триглав..Облаци, Облаци..За щастие имахме повече късмет от панорамната площадка на лифта към връх Вогел над Бохинското езеро. Освен красивата гледка към кристалното езеро, зърнахме за малко и самият Триглав. По пътя за София не можеше да не спрем в Загреб и да разгледаме забележителностите на града...
Пътят до София си бе все същият, но този път не му обръщахме никакво внимание. Мислите ни се връщаха отново и отново към Вогезите и Бавария и Тирол.

Снимки може да видите в „Снимки от последните екскурзии”

Емил Енчев

всички новини »

www.buro-radetsky.bg © 2024 Всички права запазени. Дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават